2018-06-05 10:43:31• hírek • Közlemény

Jövő évtől olcsóbb lehet a szennyvízszolgáltatás

A szenátus első házként fogadta el hétfői ülésén a szennyvízszolgáltatás áfájának csökkentéséről szóló, az RMDSZ által előterjesztett törvénytervezetet, amelynek célja a rezsikiadások csökkentésével segíteni a családok megélhetését, életszínvonalának javítását.

Az intézkedés bevezetését az RMDSZ választási programja is tartalmazta, egyéb családbarát adópolitikai célkitűzésekkel együtt. A Szövetség prioritásának tekinti a családközpontú politika erősítését a gazdaságban, az adópolitika, illetve a közszolgáltatások terén is” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője azt követően, hogy a szenátus plénuma elfogadta a Szövetség rezsicsökkentő kezdeményezését.


Az RMDSZ javaslata értelmében 2019. január 1-jétől 19 százalékról 9 százalékra csökken a szennyvízszolgáltatás áfája. A hatályban lévő jogszabály szerint, az ivóvíznek már több mint két éve 9 százalékos az általános forgalmi adója, azonban a csatornadíjak 19 százalékos szinten maradtak. Ezt a rendellenes helyzetet orvosolja az RMDSZ-tervezet, miszerint ezután a víznek a háztartásba érkezéskor és távozáskor is csökkentett, 9 százalékos áfája lesz.


Portálunk megkeresésére Turos Loránd, Szatmár megyei RMDSZ szenátor elmondta, hogy elfogadhatatlan, hogy a romániai háztartások átlagosan jövedelmük több mint 40 százalékát költik közszolgáltatásokra, lakbérre és bankhitel törlesztésére. „Véleményem szerint ez már megterhelőnek számít, így ezen minden lehetséges eszközzel változtatni kell. Ezzel és más hasonló intézkedéssel a lakosság életszínvonalának javítását kívánjuk elősegíteni.”


A jogszabályt döntő házként a képviselőház tárgyalja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: